Hoe je tegen crowdfunding aankijkt beïnvloed je sterk in al je acties rondom crowdfunden. Het kan je weerhouden om er niet aan te beginnen. Laat me je de 11 grootste valkuilen in iedere geval kenbaar maken zodat jij er niet intrapt. Deze valkuilen heb ik zelf geleerd op een crowdfundtraining bootcampweekend en als belangrijke lessen meegenomen in mijn eigen campagne. Aangevuld met mijn opmerkingen die ik zelf heb ervaren.

Valkuil nummer:

 1. Denken dat het om gratis geld gaat

Groot misverstand nummer één. Bekijk het vanuit de ogen van een ondernemer of marketeer want het gaat niet om het gratis geld, maar om gratis marketing. Sterker nog iemand betaaltje voor je marketing. Dus crowdfunding is een marketing strategie want je betaald voor iets dat nog niet bestaat om je frontend te promoten en om je expert positie op te bouwen.

 1. Je hoeft alleen je project te lanceren en het geld stroomt binnen.

Nee, het is hard werken. Het is gedoemd te mislukken als je geen moeite doet om je campagne te promoten. Het is alsof je iets wilt verkopen zonder geïnteresseerd publiek Je zal dagelijks moeten zorgen dat er verkeer naar je campagne gaat.

 1. Crowdfunding werkt niet voor mijn bedrijf.

Iedereen die een business heeft zit in de marketing business. Deze marketing tool is een uitgesproken kans om veel nieuwe prospects en nieuwe klanten te genereren voor je bedrijf.De insteek zou moeten zijn: Hoe kan ik mijn business geschikt maken voor crowdfunding?

Hoe kan ik mijn business geschikt maken voor Crowdfunding?

 1. Je donateurs niet kwalificeren.

Kwalificeer je klanten met een ‘ upsell’, bedank ze niet alleen. Bied ze de mogelijkheid om een aanvullend product/dienst dat waardevol is af te nemen. Vraag om een mailadres en ‘upsell’ een additief product die waardevol voor hen is.  ‘Now hold your horses! Upsell them?’ Ja, je hoort het goed. Mensen die serieus geïnteresseerd zijn in je project, zijn ook vaak bereid meer producten/diensten van je af te nemen. Hier zijn verschillende redenen voor. Door de upsell kwalificeer je de klant zich meer te committeren voor de dienst of product.

Niet iedereen zal je aanvullende dienst of backend kopen, maar ze waarderen je aanbod, omdat het niet alleen jouw project verder helpt, maar hen ook. De upsell zou een win win moeten zijn in eerste instantie, maar je laat waarde en geld liggen als je je followers ook niet wat aanbied in de vorm van een interessante en relevante ‘backend’ product of dienst.

Door een product/dienst aan te bieden wat van meerwaarde is voor je donateur, creëer je een win-win.

Businesscase:

Wist je dat McDonalds miljoenen euro meer omzette in 1 dag door het instrueren van de kassamedewerker om 1 extra zin te zeggen: ‘Wilt u er friet bij?’

Dit voorbeeld is niets anders dan een upsell.

 1. Het medium niet begrijpen.

Je denkt dat je het weet, want je hebt een paar succesvolle campagnes gezien. In realiteit ben je nog een bijrijder in de auto, denkende dat je weet hoe je moet autorijden, omdat je het iemand anders hebt zien doen.

Er is goed nagedacht over de content van een campagne pagina, niets staat er zonder reden. Een script loopt tussen de zinnen door en werkt als een onzichtbaar frame door de campagnetekst en video. Als je dat begrijpt, dan heb je meer controle in de voortgang van de campagne. De onderliggende scripts leg ik je later uit. Dus volg deze blog! 😉

 1. Luisteren naar het verkeerde advies.

Door de populariteit van crowdfunding zijn veel mensen er eerder mee in aanraking gekomen. Let daarbij op of men daadwerkelijk aan het stuur heeft gezeten van een succesvolle campagne. Kijk niet naar campagnes die nog gaande zijn of het doelbedrag niet behaald hebben.

“Behalen van succes is heel simpel, modelleer wat succesvolle mensen doen.

 1. Een onzorgvuldige planning; het gaat snel!

Eenmaal gelanceerd gaat het als een trein en genereer je in de eerste uren en dagen veel verkeer naar je website. Plan daarom iedere dag.

– De periode voor de campagne

– Gedurende de campagne

– Na de campagne

– Pas je idee per dag aan, de feedback heb je nodig, want het gaat om het publiek (de crowd).

 1. Alles alleen doen.

Mijn advies: schakel een team in! Het hoeft geen groot team te zijn; Een team heb je al vanaf 2 personen! Denk aan iemand die je helpt met de teksten en de activiteiten rondom social media. Zoek een mentor die ervaring heeft met crowdfunding. Zonder dollen, zelf heb ik heel veel gehad aan ervaren crowdfunders. Er komt gewoonweg veel kijken bij crowdfunding, omdat je veel vragen krijgt van het publiek via allerlei socialmedia kanalen. Tegelijkertijd dien je snel te kunnen schakelen als je nieuwe ideeën krijgt om te implementeren tijdens de campagne. Daarnaast vergt het veel energie en emotie om alles in goede banen te leiden. Niet voor niets had ik slaap tekort tijdens de campagne maand, want je doet er alles aan om je doelbedrag te halen zo niet te overtreffen.

Eenmaal in de rollercoaster is het moeilijk om alsnog een team in te schakelen. Het is dan moeilijker om je team de strategie van je campagne bij te leren. Zorg daarom in de voorbereiding dat je al van begin af aan een team creëert met dezelfdemindset.

 1. Het niet opvolgen van een project.

Het komt regelmatig voor dat wanneer er iets misgaat met een project, er niets meer over gecommuniceerd wordt. Houd je publiek op de hoogte, ook wanneer je tegenslagen hebt! Dit is ZEER belangrijk. Jouw donateurs zijn tevens jouw ambassadeurs; zij geloven in jou! Kom na wat je beloofd hebt in je campagne.

Exrta valkuil om niet in te trappen!

 1. Het niet proberen

Op mijn aanraden heeft een vriendin van mij een crowdfundingscampagne opgezet rondom haar modelabel. Ze heeft niet al mijn advies toegepast en een 3de van haar doelbedrag binnengehaald. Toch heeft het haar een netwerk opgeleverd en een belangrijke investeerder die haar merk nu internationaal positioneert. Zo zie je maar hoe krachtig deze marketingtool kan werken, omdat je het maximale uit je netwerk kan halen als je het in ieder geval probeert.

In mijn geval wilde ik proberen om 2 hoofredenen:

 1. Groeien in ondernemen door uit mijn comfortzone te gaan.
 2. Onderzoeken of er voldoende interesse was voor mijn product. Wanneer het publiek mijn idee niet voldoende ondersteund zou hebben, had ik geweten dat er geen behoefte was voor mijn product. In dat geval had ik geen moeite meer hoeven steken in mijn idee.

Ironisch is dat mijn 2de reden zelf een valkuil is, want eenmaal begonnen doe je alles wat er maar voor nodig is om je doel te behalen en met name dat zorgt ervoor dat ik het heb gehaald. Ik wilde in ieder geval alles eraan gedaan hebben. En mocht ik het niet halen… dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.

Welke van de bovenstaande valkuilen herken je?

Ik noem ze ook ‘limiting beliefs’ Door deze te elimineren zal je hopelijk serieuzer overwegen je campagne vorm te gaan geven.

Ga aan de slag: schrijf je bezwaren, plannen, strategie en implementatie ideeën op!

In de volgende posts neem ik je mee in de reis van mijn crowdfund avontuur en kan je je plan aanpassen met de kennis die ik je geeft. Als je het interessant vindt om deze posts te volgen kan je het beste je mailadres hiernaast achterlaten (krijg je meteen een paar fotografie tips van mij:)