Tuurlijk werkt dat. Probeer het maar eens. Het is veel werk (±13 uur) voor de eerste keer, maar het is te doen. Er zijn wat beren die van de weg moeten, maar een wijs iemand zei eens ‘Obstackels are the way’. Angst voor de camera te hebben is één daarvan. Dat is eng.. Hoe kom ik over, wat een rare stem, hoe zie ik eruit. Herkenbaar.. dit is absoluut out of your comfortzone en daarom moet je het doen.
 
Hier zijn een paar dingen die ik geleerd heb:
 

Tip 1. Maak een script

Het script bepaald hoe je je boodschap gaat overbrengen op video dus schrijf op wat je boodschap is en wat je wilt bereiken met de Crowdfunding. Kijk  in de niche branche van Kickstarter of Voordekunst video’s naar succesvolle video’s hoe anderen het aangepakt hebben en by the way.. Succesvol in dit geval betekent: Crowdfund Projecten die reeds volledig gefund zijn. (Met deze post is dit project nog niet volledig gefund, maar ik kan in ieder geval leren hoe geslaagde projecten het hebben gedaan en implementeren).

Bekijk specifiek hoe ze de verhaal structuur hebben neergezet en het helpt  als je daarbij je ogen sluit (wil je het echt goed doen).Door je script te schrijven krijg je een veel beter beeld hoe je onbelangrijke zinnen en zaken kunt schrappen en kom je met een strakkere kerntekst die ook voor video ten goede komt voor een strakke boodschap.

Hasmik Crowdfunding

Hasmik Crowdfunding

Tip 2. Goede Microfoon

Niet te onderschatten. Gefilm met een 75mm (50mm lens op dx scensor) en met de ruimte die ik om haar heen wil gebruik ik een afstand van 3 meter. Da microfoon in de camera is dan te ver geplaatst voor een kraakheldere opname. We kozen hierbij voor een richtmicrofoon en deze hebben wij gebruikt.

SBCME570_00-IMS-global

Tip 3. Begin met filmen als je weet hoe je het gaat monteren.

In dit voorbeeld zie je dat er vrij veel ruimte links en rechts van haar gefilmd is. Dat is met de reden omdat ik tekst om haar heen zou gebruiken. De afwisseling met medium-shots die ik gebruik zijn uit die opname gecropt. Een volgende keer gebruik ik daarvoor graag een 2de camera. Als ik die ruimte niet had dan had ik dat idee met tekst op een andere manier moeten doen of het idee overboord gooien.

Schermafbeelding Final Cut pro

Foto: Ruben Matevosyan

Foto:Ruben Matevosyan

Foto’s met dank aan Ruben Matevosyan

Tip 4. Gebruik alle visuele mogelijkheden die hebt om de gesproken tekst te ondersteunen.

Daarbij is de bedoeling dat je visuele ondersteuning moeten helpen om de boodschap te versterken. Vraag je af:Leid het niet af van de boodschap?
Houd rekening dat je ook alle rechten bezit om alle media die gebruikt. De muziek die we gebruiken is aangekocht door Hasmik.
Gebruik de gesproken tekst als basis-edit op je head storyline van je edit programma. Knip tot op de frame nauwkeurig de belangrijkste tekst achter elkaar. Ga dan pas om de storyline heen beeld, tekst en geluid aanvullen.

Tip 5. Promoot je video.

Logisch. Natuurlijk in je eigen netwerk om mee te beginnen, maar een goed idee is om relevante blogs te vinden  die voordeel zouden kunnen hebben bij het plaatsen van je video. Thematisch gezien het is aantal engelstalige blogs over fashion en duurzaamheid vele male groter en is het in dat opzicht veel slimmer om de voertaal engels te houden in alle communicatie. In Linked in kan je het onderwerp van je video in de zoekfunctie plaatsen en dan op ‘companies’ zoeken. Daar vind je alle groepen op je onderwerp, maar spam ze er niet meteen mee. Wees een ‘contributor’ en participeer met de groep. Wat geld voor alle forums en groepen.

Was dit nuttig voor je?

Heb jij nog tips, vragen en of ervaring met het maken van een goede #crowdfundvideo?

Laat het weten in de comments hieronder. Ben benieuwd naar je ervaringen.