Wat heb je nodig om met je DSLR die kan filmen om een redelijke reportage te kunnen maken?

Hierbij 3 tips uit de film.

1. De camera is een stuk stabieler met een shoulder rig.

Gekeken naar alternatieven die je zelf kunt maken met pvc buizen in de doe-het-zelf films op youtube en vimeo geeft je veel know how over wat de basiscs zijn van een shoulderrig. Shoulderrigs zijn prijzig en dat is niet voor niets. Veel merken willen een stuk van de DSLR markt door statieven te bouwen, maar het is toch een uitdaging een van redelijke kwaliteit te maken die zoveel mogelijk customizable is.

Falcon eyes is wat mij betreft een merk wat goed inspringt op de entree level markt . Een merk wat in mijn ogen enorm gegroeid is de afgelopen jaren en zijn producten voor voor een lage prijs biedt maar toch een goede prijs kwaliteit verhouding heeft.

Dit merk had voor mij de voorkeur, omdat er een universele followfocus op zit zonder kartelring en had een contra gewicht die op voorraad ligt. Met name dat laatste was belangrijk voor de stabiliteit en balans.

2. Goed geluid.

Standaard huur ik de ZOOM H6 geluids recorder vanwege de functionaliteit van 4 x XLR ingangen en je kan deze aan je rig klampen. Hieraan kan je 3 soorten microfoons met xlr aansluiten die stroomvoorziening nodig hebben van de recorder. Met de recorder bepaal je de opname volume ter plekke waarmee je de beste kwaliteit geluid kunt opnemen. Beschouw dit als de belangrijkste schakel in je reportage. De geluidsopname en onderschat dit niet want elke film maker heeft deze fout gemaakt en eigenlijk is het daarom ook een vak apart.

3. Licht.

Met diafragma en je iso kan je je licht bepalen en is vaak niet afdoende als je buiten film.

Binnen kan je wel eens te weinig licht hebben voor je interviews ter plaatse en biedt een extra DUAL light ledlamp een goede oplossing. Daar zitten 2 knoppen aan waarmee je de lichtintensiteit en de temperatuur van het licht regelt. Dat geeft net iets mooiere plaatjes.

 

Merken gebruikt:

– Faclon Eyes Schouderstatief VRG-S-1

Zoom H6 Recorder

– Opname microfoon se X1

– Canon 7D

– Canon 16 – 35 f 2.8 II USM

LanParte offset adjustible Clamp

– Verhuurbedrijf: https://budgetcam.nl/

– Leverancier: Kamera express

Rode Microfoon

Reportage Mic

Microfoon vlag

ND Fliter

 

Welk systeem gebruik jij en welke tips kan jij nog geven?