Onderwerpen fotograferen die dicht bij je staan leverden een bijzondere ervaring op. Mijn volgers op HoezoIndo weten misschien al van mijn betrokkenheid, maar met dit project die ik in samenwerking heb gedaan met Martin Minkema (radiomaker) en Het Tropenmuseum hebben we een bijzonder document gemaakt die speciale aandacht verdient.

Flinterdunne familie geschiedenis

Mijn eigen Indische geschiedenis is flinterdun. Aan zijden draadjes hangen losse verhalen op de vage tijdspunten op de tijdlijn aan elkaar. Aan die geschiedenis is geen touw aan vast te knopen en sinds niemand ooit iets genoteerd heeft over de familiegeschiedenis klamp me vast aan elk bestaand document dat wij nog hebben. Een kamp-lijst of een foto van mijn Indische  oma. Feitelijk bewijs uit ons familieverleden geeft houwvast.Voor mij als fotograaf is zo’n document zo waardevol dat ik als een detective aan de slag ga  aan de ene kant veel antwoorden vindt en tegelijkertijd nog meer vragen krijg..

Nu doormiddel van deze digitalisering van de indische-albums van het Tropenmuseum krijgen de vinders het verhaal terug van hun ouders en voorouders uit Nederlands-Indie. Het album gaat van de collectie van het Tropenmuseum die ook de historische waarde met zich meeneemt naar de handen van de rechtmatige eigenaar.Wij documenteerden de ervaringen en gevolgen van de vinder(s) en de familie en wat het voor hen heeft betekent dit album van onschatbare waarde terug te krijgen.

Kijk voor de volledige documentaire op fotozoektfamilie.nl

http://www.fotozoektfamilie.nl/nl/nieuws/