3tips

Deze tips zijn voor beeld redacteuren die fotografen instructies geven wat ze moeten fotograferen. Betaald of onbetaald, het zijn de instructies en verwachtingen die het verschil kunnen maken hoe je samen tot een beeld kunt komen die bruikbaar is voor het beoogde doeleinde. Communiceren hoe je je beeld wil hebben is tricky, omdat hetgeen wat je in je hoofd hebt niet altijd helder is over te brengen. Hoe logisch dat soms ook lijkt. Het is om die reden een creatief proces waar je samen naar toe wilt werken.

 

 3 tips of die je helpen om een betere kwaliteit beeld te creëren samen met de fotograaf.

  

Tip 1. Stel de vraag: Wat is het doel van de foto of serie?

 

Het lijkt een open deur, maar er is helderheid nodig om het doel van de foto zo goed mogelijk te omschrijven.
Hoe de foto’s wordt gemaakt is belangrijk, maar dient de foto ook het doel?

 

Voorbeeld 1: Het doel van de reportage is om de beleving van de mensen vast te leggen, zodat we hen later kunnen terug mailen.
Voorbeeld 2: Het doel van de foto is om het product goed te laten zien in gebruik door andere mensen.

 

Door het doel helder te omschrijven zal de fotograaf niet alleen zijn technische keuzes daarop baseren, maar ook inhoudelijk de beeldelementen componeren om een beeld te maken die het doel dient.
Een nog groter voordeel is dat wanneer er in teamverband wordt gefotografeerd met verschillende belangen, dat iedereen weet wat de bedoeling is.

 

 

Tip 2. Stel de vraag: Waarvoor worden de beelden gebruikt?

 

Deze vraag is belangrijk voor de gebruiker van het beeld.
Deze vraag gaat niet over de rechten voor gebruik van het beeld, maar over de strategie hoe je de beelden in wilt zetten en hoe je maximaal gebruik kunt maken van het beeld waarvan je de rechten hebt.

 

Waarom is dit belangrijk om te weten?

 

Dit overlapt natuurlijk een beetje het licentiegebruik, maar ik zie dit als voordeel voor de beeld redacteur die het beeld wil gebruiken.

 

Vaak is de gedachte en eis: Wij willen dit voor alle doeleinden kunnen gebruiken zonder dat we daar extra licenties over moeten betalen, dus willen wij graag rechtenvrij gebruik.
Begrijpelijk en 9 van de 10 keer krijg je die rechten ook.

 

Gevolg? De beelden worden helemaal niet gebruikt, want er is geen strategie vastgelegd in de followup van de beelden.
Deze vraag is niet alleen belangrijk om te weten voor jezelf en de fotograaf, maar ook voor de geportretteerden, zodat ook zij of hun agentschap de beeldrechten kunnen regelen.

 

Hoewel licenties altijd een ding zijn.. Ik benadruk dat je het beeld in je voordeel laat werken als je een beeldstrategie gebruikt.

 

Notitie: In grote campagnes worden uiteraard wel gewoon de licenties betaald, maar hier zie je dan ook dat in de meeste gevallen de foto’s strategies worden ingezet voor de periode dat de champagne loopt op gezette tijden.

 

Maar bij de wetenschap dat de beelden voor specifieke media worden gebruikt, dan kan de fotograaf ook rekening houden met de composities, beeld verhoudingen en kleurprofiel aflevering voor ieder stuk media.
Zo kan de fotograaf naast een professionele indruk een meerwaarde leveren welke jou het leven makkelijker maakt.

 

 

Tip 3: Maak gebruik van de tijd die er is.

 

Als je bij de shoot aanwezig bent geef suggesties om een andere hoek te schieten, maar vertrouw de fotograaf erop dat hij/zij de juiste selectie zal kiezen. Die heeft namelijk kijk op de scherpte, compositie en belichting. Maar de tijd wanneer iedereen aanwezig is voor de shoot is maar 1 keer. Vaak weet de fotograaf wel of hij /zij HET beeld heeft, Tenzij de fotograaf vraagt of er tijd is om een paar extra te maken.

 

Vraag niet of de fotograaf tevreden is, want beeldmakers zijn nooit tevreden 😉

 

Nu een vraag aan jou. Hoe is jouw ervaring met het werken met fotografen? Hoe communiceer jij je briefing?
Misschien heb je aanvullend advies?

 

Ik hoor het graag in de comments..