Vanuit Boedapest schrijf ik deze blog, omdat mijn post die ik geagendeerd had staan vanwege technische upload redenen niet op tijd gelukt is. Daarom schuif ik die post, die over interieurfotografie gaat, naar volgende week.

Enkele lezers hadden mij verzocht om daar iets over te plaatsen.

 Dus stay tuned voor die post, want die wordt inhoudelijk erg interessant.

Budapest

Deze post is dus uit nood geboren om aan mijn belofte te voldoen om iedere dinsdag een blog te plaatsen. En ik dacht daarom mijn beste 5 lessen prijs te geven over afgelopen jaar, wat het mij gebracht heeft en dat is namelijk 5x zoveel omzet.

De meest aan mij gestelde vraag: Hoe kom ik als fotograaf rond? En: kun je ervan leven?

Ja dus.

Hierbij mijn 10 geheimen waar je over kunt nadenken of deze lessen ook voor jou implementeerbaar zijn in jouw business. Af en toe kan het geen kwaad om tips van een ondernemende fotograaf mee te krijgen en wellicht dat jij er van kan leren. Eigenlijk weet ik dat wel zeker om dat ik dit jaar het levende bewijs ben dat deze lessen dus helpen.

1. Heroverweeg je mindset.

Hoe is die? Denk je dat je doelen haalbaar zijn? Wanneer denk je dat iets niet haalbaar is? Heb je überhaupt doelen gezet? Over je financiën, je gezondheid, je relaties, je vrije tijd, je contributie aan de maatschappij, je business?  Hoe stel je die en in hoeverre ga je uit je eigen comfortzone?

Je kent deze vragen vast wel,

maar wanneer heb je deze vragen jezelf serieus gesteld?

Kan je de antwoorden helder omschrijven en op schrift vaststellen?

Kan je je committeren aan de doelen die je stelt en durf je daarvoor te tekenen?

Wat zijn je dromen en wat heeft je tot nu toe tegengehouden?

De grootste veranderingen voor mij dit jaar hebben heel erg gelegen aan mijn mindset, want dat heeft uiteindelijk te maken gehad met de grootste angst die ik vanuit mijn jeugd heb meegenomen.

Wij hadden thuis veel problemen en als middelbare scholier wilde ik daarom nooit de aandacht van leraren op mij vestigen om confrontaties met mijn moeder en stiefvader te voorkomen.

Ik stelde daarom nooit vragen in de klas en hield me gedeisd. Vaak kwam ik daar geen steek mee verder als de leraar iets vroeg, want ik durfde mijn hand niet op te steken of een vraag te stellen.

Tot medio dit afgelopen jaar heb ik daar onbewust last van ondervonden en ik denk dat je wel begrijpt waarom dit invloed heeft op mijn zakelijke beslissingen.

Wanneer heb jij jezelf de vraag gesteld waar je precies bang voor bent? Wat is je grootste angst? Kan je dat voor jezelf helder verwoorden?

2. Formuleer Doelen

Wanneer je mindset positief is bijgesteld en je weer groot durft te dromen en stappen wil ondernemen om daar te komen, dan helpt het om doelen op te schrijven (lees schrijven, niet bedenken). Schrijf en herschrijf je doelen elke  avond of ochtend weer voordat je de dag begint. Haal een Moleskine boekje voor jezelf zodat je dat bij je kunt houden om notities te maken en doe dat dagelijks voor 30 dagen lang.

Dit zou een gewoonte moeten worden, want met het opschrijven van je doelen conditioneer je jezelf om beter te kunnen focussen en dat brengt me naar de volgende cruciale les.

3. Focus je op je doelen.

Focus: Als je ergens op focust zal het gaan groeien. Ik als smartphone/macbook/social media verslaafde heb me de afgelopen jaren geleerd om zeer goed te kunnen multitasken. Maar zijn we daar niet stiekem allemaal slachtoffer van geworden?

Onderzoek na onderzoek blijkt dat mensen die multitasken gemiddeld 2,5 keer zoveel tijd kwijt zijn per taak en daarnaast meer fouten maken- Op het einde van de dag ben je effectief helemaal niets opgeschoten. Herken je dat?

Onder die doelgroep, daar zat ik ook bij. Nu beweer ik niet dat mijn focus nu perfect is, want ik zit nog steeds te veel op social media, maar wat je kan doen is om stukje bij beetje steeds meer te focussen op een bepaalde taak die belangrijk is. Bijvoorbeeld heb ik me begin dit jaar gecommitteerd om elke dag een uur te werken op de computer zonder wifi connectie.

De focus zit op dat moment dan op dagelijkse taken die de meeste impact hebben op mijn bedrijf. Praktisch gezien is dat enkel een doelenlijst die ik heb opgesteld en daarvan heb ik bepaald welke 3 het meest belangrijk zijn om af te maken en daar concentreer ik me dan op.

Met de wifi uit word ik dan niet onderbroken door belangrijke mail en heb ik nu als gewoonte om mails op 2 momenten van de dag te beantwoorden en dat geldt ook voor mijn telefoongesprekken.

Deze vorm van discipline krijg je alleen als je je kunt committeren aan tijdsblokken van je dagindeling.

4. Groei exponentieel, niet lineair.

Het slechtste wat je kunt doen voor je bedrijf is lineair groeien. Er zijn veel manieren om dat beter te doen, maar in mijn bedrijf heb ik mijn focus niet alleen verdeeld in het verkrijgen van nieuwe klanten, maar ook in het terughalen van klanten en de transactie per klant verhogen. Als je deze formule zou opzoeken op het internet, kom je erachter dat 99% van alle bedrijven op deze manier exponentieel groeien.

Zo heb ik vooral uitgezocht hoe je transacties per klant kan verhogen en door die informatie gewoonweg te implementeren in mijn bedrijf heb ik deze manier van exponentieel groeien ondervonden.

5. Verhoog niet alleen je prijzen, maar ook de waarde die je levert.

In mijn geval is die waarde service verlenen. Mijn business stopt niet bij het afleveren van de beelden. Vaak merken klanten dat ze dan extra beelden willen afnemen of toch een beeld graag anders willen zien. In het verleden heeft mij dit extra werk, veel tijd en geld gekost. Het is moeilijker extra service te verlenen als dit eigenlijk onbetaald gebeurt.

Het is daarom noodzakelijk dat je onderhandeling op een goede prijs eindigt waarmee jij tevreden bent. In het creatieve vak wordt vaak minder of niet betaald voor de extra tijd die je kwijt bent en die er bijna altijd insluipt.

Verkoop daarom niet je uren is het credo, maar probeer je dienst te verkopen. Naast mijn dienst fotografie ben ik video erbij gaan leveren als dienst. Dit heb ik kunnen doen, omdat ik vorig jaar ook het bedrijf met 2 andere partners ben begonnen genaamd Studio Pressplay. Hoewel we tot nu toe onze klanten en omzet gescheiden houden heb ik de videodienst ook kunnen bieden bij mijn huidige fotografieklanten.

De les die je hier kan uithalen is: lever wat de klant wil en innoveer mee met je dienst.

Je beschermt jezelf veel beter met hogere prijzen en een bijkomend voordeel is dat klanten die meer betalen betere klanten zijn.

 

Je kwaliteit wordt hoger door deze service, Door tevreden klanten word je vaker mondeling gerefereerd en dezelfde klanten komen nog eens terug ook!

Op deze manier zie je dat de formule kan werken… en het werkt!

Focus je alleen op het allerbeste voor je klant.

Onthoud dat je best doen niet goed genoeg is.

Doe alles wat in je macht ligt om iets voor elkaar te krijgen en dat betekent vaak dat je echt uit je comfortzone moet.

Deze lessen maakten bij mij het verschil en officieel heb ik de hoogste omzet ooit behaald in een tijdsbestek van 9 maanden.

Voor volgend jaar wil ik mijn omzet gaan verdubbelen en ik hoop ook jou daarbij te kunnen helpen door jou waardevolle content te leveren die het verschil  zou kunnen maken.

Voor het nieuwe jaar wens ik je daarom een succesvol 2015 in zakelijk en privéleven!

Probeer het niet allemaal alleen maar ga samen met je (toekomstige) partners ertegenaan.

Proost op het nieuwe jaar!!