Crowdfunding plaatje

Crowdfunding

Om meteen met de deur in te huisvallen: Het is CROWDFUNDING. 🙂

Voordat je wegklikt en als je voor het eerst mijn blog leest even een snelle korte uitleg: Ik ben Armando Ello fotograaf/filmer en creatief ondernemer. Crowdfunding heb ik ontdekt vorig jaar mei toen ik had besloten om crowdfunding in te zetten voor mijn bedrijf. Hier onder mijn eerste blogpost over dit onderwerp sinds mensen in mijn omgeving er veel naar hebben gevraagd.

Hier komtie.

Speel je met de gedachte om je fotografieboek of je project te crowdfunden? Hier wat tips om je enthausiast te maken:

Geen beloftes zoals ‘Hoe ik 10.000 euro in 30 dagen binnenhaaalde en jou exact vertel hoe je dat te bereiken’..

Zulke titels van soortgelijke blogpost werken wel, maar het klinkt wat scetchy in de oren.

Deze blog is ook niet voor het funden van electronische gadgets, games of goede doelen. Meer specifiek gericht voor schrijferd, ondernemers en fotografen die een boek willen uitbrengen met behulp van crowdfunding.

Wat ik wil bereiken met deze blogpost is jou dit ‘idee’ wat meer bereikbaarder te maken, zodat jij je project waar je al zolang tegen ophikt van de grond te krijgen.

Niet weten waar je zou moeten beginnen als je aan crowdfunding denkt is als op de fiets stappen en voor de eerste keer met losse handen fietsen. Niet weten wat er gaat gebeuren als je blindelings een campagne begint.
Maar ja, je zal toch een keer de handen van het stuur moeten houden om te ervaren hoe dat is..en dat voelt bevrijdend. Neemt alleen niet weg dan enig controle toch wel fijn is en het stuur beet te pakken.

Op een bepaald punt wil ik je graag mijn volledige stappenplan geven, omdat ik vind dat teveel ideeën en projecten niet vooruitkomen vanwege gebrek aan financiele middelen.

Crowdfunding wordt dan een optie, omdat je waarschijnlijk uit je omgeving al hebt gehoord dat je dat zou moeten doen, want zij kennen dan iemand in hun netwerk die het ook heeft gedaan en succesvol geslaagd is met duizenden euro’s.

Algemene gedachte is het bezwaar dat het voelt alsof je je hand ophoud en bedeld voor geld.

En in die gedacht zit em de crux.

Ik geef je de volgende businessles die je waarschijnlijk als wist:

Wat is het grootste obstackel wat jou stagneert in je bedrijf? Of liever gezegd: wie?
Juist, dat ben je zelf..(Even goede vrienden).

Het idee dat jij voelt alsof jij je hand ophoud of het nou een andere sterke reden is dat je niet begint aan crowdfunden..jij zit jezelf in de weg..

Dus wat is de oplossing?

Als ik je een suggestie mag geven.

Verander je perspectief over ‘crowdfunding’.

Het zit em eigenlijk al in het woord ‘Crowd’, want het gaat dus niet om jou.. maar om de ‘crowd..’
Een beter woord voor crowdfunding, omdat nogal een overrompeld gevoel kan geven, is.. ‘community funding’.

Je community inzetten om jou verder te helpen met je project. Je community zal je helpen bij het halen van je financieel doel, door het met hun netwerk te delen, door fysiek een handje te helpen, door jou project te volgen, door een contact aan te dragen, door je kennis, expertise en advies te geven. Kortom niet alleen het binnenharken van geld is de hoofdmoot hier. Maar beter gezegd. Je community kan je project naar een hoger plan tillen en je project exponentieel verbeteren in de ontwikkeling.

Als je het toelaat kan het een welkome stroom van ideeën, commentaar, suggesties en donaties opleveren en daarbij geef je er ook nog eens iets voor terug.

Bij het vragen om advies geeft je de kans iemand anders een expertstatus te geven (mits) je open staat om het advies te volgen.En alleen al het feit om het iemand te vragen laat je mensen nadenken over je project en ben je daarmee on ‘top of mind’.

Crowdfunding zou je eigenlijk moeten zien en behandelen als een marketingtool voor je bedrijf.
Wanneer je denkt: Crowdfunding is niet geschikt voor mijn bedrijf is een ‘missed oppertunity’, want je zou ook kunnen denken: Hoe zou ik mijn bedrijf geschikt kunnen maken voor crowdfunding?

Crowdfunding is geen ‘gratis geld’. Het is gratis marketing.

En dat is de minste waar je naartoe wil. Het is geen tool om gratis geld binnen te halen, het is een gratis marketingtool die je kan inzetten als een business strategie.

Ik zelf kan putten uit mijn eigen ervaring met een succesvolle corwdfunding. Hoewel op dit moment van schrijven mijn project nog steeds in volle gang is heb ik nu al veel meer succes door de crowdfunding dan ik had kunnen bedenken.

Mijn community is met een paar duizend volgers en geinteresseerden toegenomen. Ik heb 2000 extra volgers op mijn facebook pagina en 1000 extra mail adressen binnen een maand bovenop de 300 die ik had opgebouwd de afgelopen 5 jaar.

Een werkelijke boost voor het bedrijf.

Nu nog krijg ik vragen uit mijn netwerk over crowfunden dus leek het mij een goed idee om je regelamatig van tips te voorzin in de deze blogs, zodat jij uiteindelijk met meer vertrouwen een campagne durft te beginnen voor je boek.

Hoe zou het zijn als jij je boek uit zou brengen waarmee je een ander kan helpen, dat die eerder uitkomt? En dat je voor die tijd al mensen in de rij hebt staan die op je boek zitten te wachten?

Ik vraag mij af. En je mag het laten weten in de comments Wat weerhoud jou om te crowdfunden?

Ik verzamel je bezwaren en behandel dat in de volgende posts evenals ik op iedere comment ga antwoorden.

Thanks!