'I know places' shoot with Designer Nina Wormer

‘I know places’ shoot with Designer Nina Wormer

 

Voordeel van samenwerken met modestudenten?

Doormiddel van goede samenwerking aan een modeshoot brengt meer kwaliteit naar mijn fotografie.

Uit het verleden heb ik geleerd dat je modefotografie niet alleen kunt doen. Als fotograaf helpt het mezelf als je er een feeling mee hebt. Mijn interesse voor mode heb ik al heel lang en voor zover ik mij herinner sinds ik kind was.

Mijn moeder kocht stoffen op de markt en tekende patronen. Voordat ik het wist werd ik groepen om vervolgens de centimeter lint om me heen te trekken.

Ik en mijn broer waren vroeger proefkonijn van haar creaties. Hoewel iedereen complimenteus was over de kleding die we droegen vond ik dat ik voor aap stond met die kleding die niemand droeg.

Toch heeft het op de een of andere manier mijn werk beïnvloed omdat ik modefotografie nog steeds interessant vindt en vooral inspirerend vind om samen te werken.

 

'I know places' shoot with Designer Nina Wormer

‘I know places’ shoot with Designer Nina Wormer

Hoe ziet en fotografische productie uit voor een dergelijk modeproject?

Creativiteit vergelijk ik met het bakken van brood. Het moet langzaam gaan en heeft zijn tijd nodig. Ik heb ooit eens een reportage gemaakt van een bakker en zijn bakkerij in Malta. Zijn visie is dat goed brood zijn juiste gistingsproces nodig heeft die niet valt te verkorten. Het reizen van goed brood is overal hetzelfde.

Zo vindt ik het proces van mijn creativiteit even belangrijk. Hoe sneller de fotografie moet, hoe meer dat ten koste gaat van de kwaliteit en creativiteit.

Daarom zijn 3 dingen voor mij belangrijk:

  • Pre-productie (Wie,wat: Informatie rondom het project, wanneer)
  • Productie (Wanneer, lokatie, duur shoot)
  • Postproductie ( Selectie procedure, deadline, nabewerkingen, aflevering)

Ongeacht het project kan ik in ieder geval mijn eigen kwaliteit waarborgen en controleren door deze 3 dingen heilig te beschouwen.

'I know places' shoot with Designer Nina Wormer

‘I know places’ shoot with Designer Nina Wormer

 

De collectie van Nina sprak me meteen aan. De vormen van de collectie stukken is van shilouet vrij uitbundig waardoor we de fotografie vrij eenvoudig wilden houden op een witte achtergrond.

 

'I know places' shoot with Designer Nina Wormer

‘I know places’ shoot with Designer Nina Wormer

 

 

 

 

'I know places' shoot with Designer Nina Wormer

‘I know places’ shoot with Designer Nina Wormer

 

In de sfeerbeelden die Nina verzamelde was te zien dat de ruwe betonnen ondergrond een mooie bijkomstigheid was dus hebben we dat toegepast. Het licht of die sfeerbeelden was frontaal en zacht daglicht en heb ik vertaald in studiolicht, omdat dat consistent is voor de kleur en het licht contrast in de serie.

Hoe bouwen van de hele opstelling duurde me een half uur inclusief licht testen. In die tijd werd de visagie besproken en het model opgemaakt dus in een klein uur kunnen de 1ste opnames gemaakt worden.

'I know places' shoot with Designer Nina Wormer

‘I know places’ shoot with Designer Nina Wormer

 

 

Een model prefereer ik via een bureau. Zonder budget is dat best lastig of bureaus  openstaan om modellen te boeken daarvoor. Aangezien dit geen commercieel project is maak je meer kans bij nieuw aangesloten modellen (new faces) in ruil voor ervaring en goede foto’s voor een setkaart. Ik vindt het daarom een uitzondering als bureaus het risico nemen. Modellen uitlenen aan modestudenten gebeurt steeds minder.

'I know places' shoot with Designer Nina Wormer

‘I know places’ shoot with Designer Nina Wormer

Postproductie:

Voor haar eindexamen presenteerde ze haar foto’s in een boekwerk die ze een paar dagen afgedrukt moest hebben dus er was haast bij de selectie. Een contactsheet van de jpg’s verstuurde ik om de definitieve nummers te selecteren. Ongeveer 1 uit de 100 foto’s per outfit wordt geselecteerd als de beste opname die ik verfraai en retoucheer in photoshop.In de eerste plaats om de kleur van de kleding natuurgetrouw weer te geven. Een natuurlijke huidstint en een kristalhelder contrast die in het oog doet springen.

nabewerking

 

Dan is het mooi om te horen dat dit deel van haar opdracht een 8,5 als hoogste cijfer van het gemiddelde waard was.

Model: Christa Rijneveld
Visagie: Renate Schellekens
Fotograaf: Armando Ello

Bekijk hier haar eindexamencollectie [button link=”https://www.armando-ello.com/portfolio/collectie-nina-wormer/” color=”green”]portfolio[/button]