Hier doe ik mijn poging ons vrij werk van vandaag te onderbouwen met mijn gedachtengang. Zo kan je lezen hoe het ontstaat en waarom ik ergens voor kies. Hoe mijn gedachteproces werkt. Ik probeer het niet technisch te houden omdat dit een experiment is welke ik niet wil beperken. 

Tien uur vanochtend had ik nog steeds geen idee en geen inspiratie om een sfeer productfoto te maken. En we hadden anderhalve week van te voren afgesproken dit te gaan doen voor onzelf. Vrij werk maken.
Meestal houd ik dingen simpel, maar het blijft moeilijk om zonder concept iets te verzinnen.

Gister liep ik even rond in Utrecht om voor vandaag inspiratie op te doen. Tevergeefs, want het mooie weer weerhield me daarvan.
En eerlijk gezegd had ik er ook geen zin in met het mooie lente weer van vandaag. Maar omdat vandaag een collega fotograaf ook zou komen fotograferen, besloot ik mee te doen en er iets van te maken.

 

Roeien met de riemen die je hebt
Ergens had ik een doos met Japanse items, een beeldje van een eenhoorn, muziekplaten, waaiiers en nog meer spullen waar ik eigenlijk niets mee kon.

Misschien iets met water als ondergrond. Ik zag wat mooie plaatjes die me bijbleven een paar dagen geleden op Pinterest. De andere fotograaf had veel bloemen bij zich waar hij mee iets zou doen en hielp hem tussen door terwijl ik mijn tafelsetje opbouwde.

Ik pakte de deksel van de platenspeler en leg die die op de kop op tafel op in eerste instantie te kijken of het oppervlakte groot genoeg was op een opname in te maken.Voor zwarte eenhoornpaardje wat ik had, was het met +/- 80mm brandpunt voldoende. Missschien een tekening van Indische illustraties op de ondergrond van de doorzichtige LP-Deksel?

Hmm.. te veel contrast denk ik.. Ik moet zowieso een zwarte ondergrond hebben. jah! dat was em een LowKey Thema zou een mooi uitgangspunt zijn. Ok dan het water..Gek genoeg is de transparantie niet genoeg om de beschadigingen van de deksel te verdoezelen, maar ik dacht ik moet zwart water hebben. Dus zette ik een dikke pot koffie.

 

De gedachtengang..
Die koelde ik eerst af met koud water, want ik was bang dat misschien de LP-deksel ging barsten van de heette koffie. Smart thinking.

Een dun laagje om mee te beginnen tot de hoogte van de hoeven van het paardje.

Water is een perfect spiegeloppervlak om er iets interessants mee te doen. Daarmee kan je de rand van de softbox laten reflecteren zodat je het oppervlak breekt. Daar was ik wat mee een het spelen. Met het standpunt en de hoek van opname vanaf statief. Het licht van zou sowieso van boven komen, omdat het de lowkeyopname spannender maakt als je daarnaast ook nog eens in de shilouten fotografeert. Dus toplicht en een beetje in de tegenrichting naar de lens toe dus.PAs altijd even op dat je niet de lensinmikt anders krijg je witte waas over je beeld. Een grote vierkanten softbox volstaat voor mooi diffuus licht.

 

Aha momentjes 

Het water was echt niet gitzwart zoals ik dat graag zou zien, maar had meer een donkerrode gloed. Misschien valt er wel iets te doen wat het donkerrode water, want de krasjes en beschadigingen zijn in ieder geval niet meer te zien.

Ik weet dat wanneer je golven maakt dat je de witte softbox zou zien dus leek het me een verassend idee als ik dat licht met een blauwfilter zou dekken.Wat me daarnaast opviel was dat het paardje een mooie glans kreeg.

Na een kwartier hannesen met golfjes, druppeltjes en ondertussen op een andere set helpen was mijn geexperimenteer toch wat lafjes.. nog te simpel of betekenisloos beter gezegd, want ik kon nog geen steeds geen verhaal kwijt in de opname en er was geen eenvoudig verband te ontdekken.

 

Wat nu als ik het beeldje in brand steek?
Die mogelijkheid schoot me te binnen als een eureka moment, want ik weet nog dat ik Zippo petroleum heb liggen. Met een beetje vuur spelen ging voortreffelijk, want ook  het water vatte het vlam. Het idee groeide. Na wat gespetter in het wateroppervlak, dacht ik weer van; Nee dat is weer te veel van het goede. De vlammen bleven mooi in het kader. Hoewel het bovenkader nog de vlammen afkapte moest ik de compositie bijstellen om een liggend beeld te willen houden. Liggend om spread verhaal te vertellen.

 

Om ‘het verhaal’ heen werken

Doordat ik in het donkerrode water nog steeds transparantie zag dacht ik aan een schilderijtje wat ik ooit had gekocht in het rijksmuseum en nooit uit plastic heb gehaald. ‘Treurende Jeremia’ van Rembrand.
In het rijksmuseum is DAT schilderij een waar genot voor het oog om te zien. (Jeremia treurde om de verwoesting van Jeruzalem). Leek me een mooie verband tussen de zwarte opspringende eenhoornbeeldje. Het rode water dat vlamvat en de doorzichtigheid van de treurende Jeremia door het water. Naar mijn gevoel vertelde dat een verhaal van ‘The rage that was going on’ en dan meer in symbolische context. Een eenhoorn als symbool voor welfaart en voorspoed in contrast met het allesverwoestende vuur.

Na een paar pogingen ontdekte ik dat het interessanter is dat het paard niet in de hens staat maar het water, een brandend paard vond ik niet passen bij het bijbelse verhaal, omdat Treur centraal staat Hieronder/tussen zie je een interessant shilouet beeld van het paard.


Photographing an sculpture unicorn in a koffiebath wich is lit in fire. Making free work on the spot for my portfolio. 

 

Klinkt legendarisch allemaal, maar ik vind het een prettig idee dat ik dan vanuit mijn perspectief een verhaal vertel bij het plaatje. Daarom ook een passende titel:

 

Resultaat na photoshop bewerkingen:

[typography font=”Lobster” size=”32″ size_format=”px” color=”#474747″]’Falling Jeruzalem'[/typography]

Klik om te vergroten

 

Was deze opname het experimenteren waard?